Aktualizované Prokop Slováček Rôzne

Bojovník proti mečiarizmu, ktorý vedel odpúšťať. Tak si ho budeme pamätať

Štátny pohreb Michala Kováča bude zrejme 13. októbra. Definitívne to musí potvrdiť rodina. V tento deň bude zároveň vyhlásený štátny smútok.

Ilustračný obrázok k článku Bojovník proti mečiarizmu, ktorý vedel odpúšťať. Tak si ho budeme pamätať
Zdroj: TASR

Michal Kováč ležal v nemocnici od piatka (30.9.). Najskôr bol v umelom spánku a na pľúcnej ventilácii. Potom sa však jeho zdravotný stav mierne zlepšil, preto ho odpojili od prístrojov a dýchal sám. Potom prišlo opäť zhoršenie a začali mu zlyhávať orgány. Exprezidenta museli pre zdravotné problémy v priebehu niekoľkých mesiacov hospitalizovať viackrát. Roky ho trápila aj Parkinsonova choroba.

„Pán Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období rokov 1993–1998, kedy sa zvádzal bezohľadný a doslova surový zápas o vnútorný charakter a budúcnosť Slovenskej republiky na mape Európy a sveta. V tomto zápase obstál a svojím pôsobením pomohol Slovensku nezísť úplne z cesty, ktorá nás potom postupne priviedla do európskej rodiny slobodných národov a štátov. Aj jeho zásluhou," povedal prezident Slovenska Andrej Kiska.

"Je poľutovaniahodné a aj charakteristické pre našu dobu, že sa nedožil aktov justičnej spravodlivosti za únos svojho syna, po ktorých tak veľmi túžil, tak ako neboli napravené morálne a materiálne krivdy z prvých rokov slovenskej štátnej samostatnosti v 90. rokoch minulého storočia.Ďakujeme, pán prezident. Česť jeho pamiatke, česť pamiatke pána prezidenta Michala Kováča.“

Michal Kováč, prvý slovenský prezident
11
Galéria
Zdroj: TASR

Robert Fico (Smer – SD): S ľútosťou som prijal správu o úmrtí prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Spájali nás vynikajúce medziľudské vzťahy – profesionálne i osobné. Rodine a blízkym chcem vyjadriť svoju úprimnú sústrasť.

Rudolf Schuster (bývalý prezident 1999 až 2004): Poznal som ho zblízka, ako predseda Slovenskej národnej rady som ho vymenoval za ministra financií. V Košiciach sa dozvedel, že mu uniesli syna. Sú to momenty, na ktoré si veľmi spomínam. Stretávali sme sa každý rok aj s jeho manželkou, vymieňali si názory. Myslím si, že mal ťažké obdobie, lebo v čase, keď vládlo HZDS, ktoré ho navrhlo aj zvolilo, mu život osladili tým, že ho začali kritizovať. Slovenský parlament sa nedokázal vyrovnať s kauzou únosu, aj keď bolo dosť času na to, aby sa vysvetlila. Osobne mi povedal: Mne nejde o to, aby niekoho potrestali, ale aby sa ľudia dozvedeli pravdu. Ja som všetkým odpustil. Chcem vysloviť úprimnú sústrasť. Je mi to ľúto. Prišlo to tak náhle. Aj keď bol vážne chorý, verili sme, že sa mu stav zlepší," dodal.

Andrej Danko (SNS, predseda národnej rady): Jeho smrť je pre Slovensko veľkou stratou. Rodine zosnulého vyjadrujem úprimnú sústrasť. Verím, že jeho odkaz, jeho pôsobenie, jeho práca, zostane navždy v našich srdciach ako odkaz politika oddaného službe svojmu národu.

Béla Bugár (Most-Híd): Exprezident Michal Kováč sa stal počas svojho pôsobenia vo funkcii významným protipólom vtedajšieho režimu. Mal som možnosť sledovať jeho politickú kariéru zblízka. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine a blízkym.“

Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA): Odmietol vymenovať Ivana Lexu za riaditeľa SIS, po zmene zákona sa ním Lexa aj tak stal a pán prezident Kováč na to nepekne doplatil. Žiaľ, tieto zločiny, keď vláda zneužívala tajnú službu proti prezidentovi i vlastným občanom, ostali nepotrestané.

Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA): Spomínam si, ako chodieval na nedeľné bohoslužby do kostola v bratislavskom Lamači, kde som býval. Mal vždy moje sympatie. Mal som tak možnosť spoznať ho aj v inej, ako politickej rovine.

Natália Blahová (SaS): Bol významnou kapitolou súčasnej histórie Slovenska. Hodiny, ktoré mu odtikávali countdown neriadil Mečiar, riadime ich my, ktorí budeme pamätať. Česť jeho pamiatke.

Boris Kollár (Sme rodina – Boris Kollár): Naposledy som ho stretol v cukrárničke, kde rád chodieval. Pozdravili sme sa a zaželal som mu všetko dobré. Už bolo vidieť, že veľmi trpí. Vždy som si ho veľmi vážil.

Takto si Michala Kováča budeme pamätať
7
Galéria
Zdroj: TASR

Ivan Gašparovič (exprezident Slovenska): Michal Kováč, ako prvá hlava štátu, zohral v histórii SR významnú úlohu a ako predseda Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia prispel k pokojnému rozdeleniu ČSFR. Celej smútiacej rodine vyslovujem spolu s manželkou hlbokú sústrasť. Aj keď sme nemali niekedy zhodné názory, vždy sme si našli cestu stretnúť sa a priateľsky sa porozprávať. Naposledy sa tak stalo pri jeho okrúhlych 85. narodeninách.

Spoločné reakcia lídrov strany SaS: Prezident Michal Kováč zosobňoval vlastnosti, ktoré majú v politike veľkú cenu, a to pravdovravnosť, nebojácnosť a konanie vo verejnom záujme. Bol veľkým sklamaním pre tých, ktorí od neho očakávali, že sa vo všetkom podriadi vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi. Ale súčasne príjemným prekvapením pre tých, ktorí od prezidenta očakávali, že sa v ťažkých chvíľach postaví na stranu spravodlivosti bez ohľadu na svoje bývalé politické väzby. Občania mladej samostatnej SR tak mali v Michalovi Kováčovi oporu a príklad nezvyčajnej statočnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM