Rôzne

Atraktívnejšie Poloniny: TIETO projekty podporí Švajčiarsky finančný mechanizmus

Podporu vyše 23 000 eur získali zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu samosprávy a neziskové organizácie pre realizáciu nových projektových zámerov na území Národného parku (NP) Poloniny.

Ilustračný obrázok k článku Atraktívnejšie Poloniny: TIETO projekty podporí Švajčiarsky finančný mechanizmus
Zdroj: TASR

Ako informovala Zuzana Bartušová zo Správy NP Poloniny so sídlom v Stakčíne, do vyhlásenej výzvy s názvom Poloniny pre všetkých zaslalo svoje projektové zámery v uplynulých mesiacoch celkovo 20 uchádzačov o podporu.

„Hodnotiaca komisia zložená z pracovníkov ústredia Štátnej ochrany prírody SR v Banskej Bystrici, NP Poloniny a švajčiarskych partnerov prostredníctvom bodového systému vygenerovala poradie hodnotených projektov. Podporených bude celkovo 10 zámerov podľa bodového poradia, v celkovej hodnote 23 667 eur,“ objasnila Bartušová.

Revitalizácia prameňa

Medzi úspešnými uchádzačmi o podporu je napríklad obec Osadné, ktorá si zaumienila zrevitalizovať miestny minerálny prameň a vybudovať odpočívadlo pre turistov.

Premostenie

V ďalšej obci, v Novej Sedlici, postavia stabilné premostenie cez Zbojský potok na turistickej trase vedúcej do Národnej prírodnej rezervácie Stužica.

V katastri zaniknutej obce Ruské zrekonštruujú technickú pamiatku Porta Rusica.

Propagácia cyklistického chodníka

„Nezisková organizácia Karpatské drevené cerkvi získala prostriedky na komplexnú a spoločnú propagáciu Cyklistického chodníka ikon na trase Nová Sedlica – Inovce. Financie budú použité na zhotovenie a osadenie informačných panelov pri drevených chrámoch v regióne a orientačných máp v Snine a Novej Sedlici,“ doplnila Bartušová.

Nové táborisko

S finančnou podporou môže podľa jej slov rátať aj obec Ruský Potok. Samospráva tam plánuje vybudovať nové táborisko pre turistov a cykloturistov s plochou na stanovanie, ohniskom, zdrojom pitnej vody a sociálnym zariadením.

Ľudový kroj

Ďalšou podporenou obcou je Topoľa. Zo získaných financií dá turistickým sprievodcom tamojšieho dreveného chrámu vyhotoviť už takmer zabudnutý „poloninsky“ ľudový kroj.

Obec Zboj sa chystá z prostriedkov švajčiarskeho finančného mechanizmu zorganizovať Európsky deň NP Poloniny 2014.

Vstupná brána

Hraničná obec Ubľa plánuje vybudovať areál symbolizujúci vstupnú bránu do chránenej prírodnej lokality pre turistov prichádzajúcich z východu.

Drevené sochy

V Uliči chcú vďaka podpore realizovať rezbárske tvorivé dielne pod taktovkou miestneho umelca. „Výsledkom bude päť drevených sôch, ktoré skrášlia historický obecný park a oživia staré legendy či osobnosti spod Polonín,“ priblížila Bartušová.

Renovácia areálu kamenného monolitu

Posledným zámerom, ktorý získal finančnú podporu, je podľa jej slov plánovaná renovácia areálu kamenného monolitu ako odpočinkového miesta pre turistov v réžii obce Runina.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM