Rôzne

Anna z okresu Humenné slávi 100. narodeniny: Stále dodáva energiu a silu celej rodine!

Anna Jurová vo štvrtok oslávila svoje 100. narodeniny. Prečítajte si viac o tejto inšpiratívnej pani z obce Ohradzany v Humenskom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Anna z okresu Humenné slávi 100. narodeniny: Stále dodáva energiu a silu celej rodine!
3
Galéria
Zdroj: TASR

Pani Anna stále rada vyšíva, kreslí a číta noviny. V dedine je pravdepodobne prvou, ktorá slávi takéto významné jubileum. Na otázku, čo robila, že sa dožila takého vysokého veku, uviedla, že „to by nespísalo ani ktovie koľko pisárov“. „Prala, žehlila, vyšívala, tkala, všetku robotu som robila,“ zdôraznila.

Nikdy sa nesťažovala

Anna Jurová pochádzala z deviatich detí. „Doteraz zostala žijúca iba ona sama zo súrodencov. Približne 55 rokov je vdova, ale životný entuziazmus a elán ju nikdy neopúšťal ani v tých najťažších chvíľach a to ju poháňalo dopredu,“ prezradila o oslávenkyni jej vnučka Marianna Kličová, ktorá sa o ňu stará spolu so svojou sestrou a bratom. „Takisto jej zomrel jediný syn a nevesta, ale nikdy sa nesťažovala, nezúfala,“ spomenula.

Aj v súčasnosti je veľkým vzorom pre celú rodinu. „Aj keď prežívame ťažké chvíle, tak sa stále radujeme, že ona je ešte s nami a stále nám dodáva takú energiu a silu. Takže to je možno taký recept na dlhovekosť,“ doplnila s tým, že lieky začala užívať až pred približne dvomi rokmi. „Ale stále, keď bola unavená, napr. keď prišla z role, vedela si dať jeden štamprlík do kávy,“ doplnila s úsmevom.

Vyšíva či kreslí aj dnes

Pani Jurová pracovala ako poštárka. Štafetu prevzala po svojom manželovi, ktorý toto zamestnanie vykonával ešte v čase, keď sa pošta rozvážala na koňoch a vozoch. „Ona potom prekročila akoby ten prah a keď začala pracovať, tak mala na starosti aj okolité obce Karná a Sopkovce, ktoré musela dennodenne navštíviť. Aj takáto telesná aktivita a námaha určite prospeli tomu, že babka sa dnes dožila takého krásneho jubilea,“ priblížila vnučka.

Medzi voľnočasové aktivity, ktoré vykonáva pani Jurová aj v súčasnosti, patrí napr. vyšívanie či kreslenie. „Okrem toho má každý deň rituál, že sa pomodlí a potom si zapne televíziu, číta noviny a časopisy. Niekedy je viac sčítaná v bulvári ako my,“ prezradila s úsmevom Kličová. Hrala aj v ochotníckom divadle spolu so súrodencami. „My sme to nezažili, ale ona stále na to spomína,“ uviedla s tým, že je to vidieť v jej teatrálnom prejave doteraz.

Prvý krémeš

Podľa vnučky bola tiež vynikajúcou krajčírkou a pekárkou. „Spomína, že varila na hostinách, že upiekla prvý krémeš,“ uviedla s tým, že nevie, či to je pravda, ale so sestrou Milenou, ktorá sa tiež venuje kuchárskemu remeslu, si naň zaspomínali s úsmevom. „Ja si pamätám na jej krémeš, keď bila s cestom do tably, robila ho ručne a potom šľahala ten krém. Aj z rodiny si na to spomínajú, takže zrejme to bola pravda,“ poznamenala Kličová.

Babka je podľa jej slov stále dirigentom všetkých členov rodiny. Snaží sa ich usmerňovať.

Kreslí či vyšíva aj dnes: Pani Anna z Ohradzian oslávila 100. narodeniny, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM