Tomáš Šuhajda Rôzne

Ako oslovíte dievku zo Zubného či chlapa z Pritulian? Prekvapivé pomenovania obyvateľov našich dedín!

Keď z Humenného, tak Humenčan, keď z Jasenova, tak Jasenovčanka... Je to ale takéto jednoduché vo všetkých prípadoch? Niektoré obyvateľské mená z obcí v našom okrese si mnohí z nás tak trochu zjednodušujú. Správne sú však tvary, ktoré možno prekvapia. Veď sa na to pozrite.

Ilustračný obrázok k článku Ako oslovíte dievku zo Zubného či chlapa z Pritulian? Prekvapivé pomenovania obyvateľov našich dedín!
Zdroj: TASR

Obyvateľské mená sú mená odvodené od názvov obcí a miest a pomenúvajúce ich obyvateľov a obyvateľky. Nad menami obyvateľov známych obcí v našom okrese sa mnohí už ani nezamýšľame. O to prekvapivejší môže byť potom pohľad na jednu zo základných kodifikačných príručiek slovenského jazyka.

Pravidlá slovenského pravopisu (PSP), azda najznámejší slovník z dielne našich jazykovedcov, totiž ukotvuje i pravidlá tvorenia obyvateľských mien. Vychádza pritom zo zoznamu názvov miest a obcí na Slovensku a pri každom názve uvádza príslušné obyvateľské meno v mužskom i ženskom rode a tiež príslušné prídavné meno.

Tak napríklad. Pri známej obci Ohradzany láka povedať Ohradzančan alebo Ohradzančanka. Obidva výrazy sú však nesprávne. Podľa PSP by ste chlapa z tejto obce mali nazývať Ohradzanec a ženu Ohradzianka.

Podobná situácia je i pri ďalšej známej obci- Ľubiša. Ľubiščan? Nie… Správny výraz je Ľubišan a v ženskom rode Ľubišanka.

Toto boli obce, ktorých obyvateľov bez dlhého premýšľania častokrát hovorovo nazývame nesprávne. Teraz však skúste odpovedať na otázku, ako sa nazýva obyvateľ Zubného. Lámete si hlavu? Správne je to podľa PSP Zubňan a Zubnianka.

V okrese Humenné sa nachádza aj obec Prituľany a i tu prichádzame k prekvapujúcemu tvaru. Ak tipujete Prituľančan opäť nesprávny tip, správne je to totiž Prituľanec a v ženskom rode Pritulianka.

Nedá nám nespomenúť v tomto prehľade aj dediny Závadka a Závada. Zaujímavosťou je, že kým v mužskom rode platí pre obe obce správny výraz Závadčan, obyvateľky sa už odlišujú. Ženy zo Závadky sú Závadčianky, kým ženy zo Závady sú Závadčanky.

Doteraz sme boli pri jednoslovných názvoch obcí, tak si to teraz trochu skomplikujme. Ako by ste nazvali obyvateľov dediny Zbudské Dlhé? Nebude vás naťahovať, správne je to Zbudskodlžan a Zbudskodlžanka.

A na záver názvy ako Hrabovec nad Laborcom, Hažín nad Cirochou a podobne. Zaujímavosťou pri takýchto dedinách je to, že sú vždy dve správne pomenovania obyvateľov týchto obcí. Správne je teda i Hažínčan, Hažínčanka, Hrabovčan, Hrabovčanka… Ak však chcete byť presní, tak takto: Cirošskohažínčan, Cirošskohažínčanka, Laboreckohrabovčan a Laboreckohrabov­čanka :).

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM