Tomáš Šuhajda Rôzne

12-násobný majster SR trénuje v Humennom nových bojovníkov: Prečo je kickbox bezpečnejší ako futbal!

Rastislav Babinčák sa stal počas svojej kariéry až 12-krát majstrom Slovenska. V Humennom teraz vychováva nových bojovníkov, s mnohými dosiahol už taktiež nemalé úspechy. Prečítajte si ROZHOVOR, v ktorom prezradil aj to, či niektorí z jeho zverencov nezneužil nadobudnuté schopnosti na ulici!

Ilustračný obrázok k článku 12-násobný majster SR trénuje v Humennom nových bojovníkov: Prečo je kickbox bezpečnejší ako futbal!
Zdroj: Dnes24.sk

Kickbox je oproti populárnym športom ako futbal, hokej stále v našich končinách nie úplne tradičný šport.. Pre koho je vhodný?

Je vhodný úplne pre každého, v podstate sa mu môže venovať ktokoľvek, nezáleží ani na veku.

Niektorí (rodičia) môžu mať predsudky voči tomuto športu a považovať ho za príliš násilný… Podľa štatistík je pritom v kickboxe menšia miera zranení ako napríklad v spomínaných športoch ako futbal či hokej. Ako nebezpečný je teda tento šport?

Samozrejme je svojim spôsobom nebezpečný, ide predsa o kontaktný šport. Dôvodov prečo v ňom nedochádza k vážnym zraneniam je viacero. Hlavným dôvodom je samozrejme dobrá tréningová pripravenosť na zápas. Pohyby, ktoré zápasník používa, sú pre telo prirodzené a preto nedochádza k zraneniam kotníkov, kolien či chrbtice, ako je to napríklad pri futbale alebo hokeji.

Ďalším dôvodom prečo nedochádza k vážnym zraneniam je, že svojho protivníka vidíme a tým tak dokážeme eliminovať jeho útoky. Veľa zranení vo futbale a hokeji je z dôvodu, že svojho protivníka nevidia a nečakajú útok, telo potom nie je pripravené na zrážku a prichádza úraz.

Riešili ste už problémového zverenca, ktorý využíval svoje nadobudnuté schopnosti aj mimo ringu či telocvične, teda na ulici a nie v sebaobrane? Čo s ním?

Áno, mal som jedného problémového chalana, ten sa v podstate nevedel zmestiť do kože, neverili by ste, koľko v ňom bolo hnevu, ale spoločne sme to zvládli, ukázal som mu cestu, teraz je to úplne pohodový chalan a aj keď už u mňa netrénuje, darí sa mu celkom dobre. Za mojej trénerskej kariéry to bol iba jeden prípad, väčšinou sa chalani vybijú v telocvični a v reálnom živote sú už oveľa kľudnejší.

Máte nejaké vízie či plány, kde by ste humenský kickbox v budúcnosti chceli vidieť? A čo kickbox celkovo, stane sa raz olympijským športom?

Áno, plány mám, ale sú ťažko realizovateľné. V podstate nemám žiadnu podporu od mesta, ani od sponzorov. Je veľmi ťažké na tento šport zohnať peniaze, každý podporuje iba futbal alebo hokej. Cvičenci si musia bohužiaľ všetko platiť sami a dosť to lezie do peňazí. Nemám ani ideálne tréningové priestory, ale veľká vďaka aj za ne. Trénujeme v malej telocvični na základnej škole Laboreckej a vrelá vďaka patri aj riaditeľovi školy pánu Alexandrovi Fecurovi, ktorý nám naozaj vychádza veľmi v ústrety, kiež by sme takýchto ľudí stretali častejšie. Ale aj napriek tomu všetkému sa nám darí dosahovať výborné výsledky.

Kickbox ako taký by sa mal v budúcnosti stať olympijským športom, myslím, že už na najbližších olympijských hrách by mal byť ukážkovým športom a na budúce už by mal byť do nich aj zaradený.

Často píšeme o medailových úspechoch klubu, vy sám ste 12-násobným majstrom Slovenska… Dokázali by ste však vyzdvihnúť jeden– najväčší úspech v rámci klubu?

Samozrejme, ale je ich oveľa viac, na ktoré by som rád poukázal. Najviac si však vážime svetové a európske majstrovstvá. A máme aj takéto umiestnenie, keď si Dominika Karchová vybojovala tretie miesto na majstrovstvách Európy. A tento rok má opäť šancu zabojovať o vzácne kovy na majstrovstvách sveta v Belehrade. Držme jej palce.

Ako je to s tréningami. Môžu sa do nich zapojiť aj tí, ktorí sa chcú kickboxu venovať len relaxačne?

Samozrejme, nikoho nenútim, aby sa zúčastňoval zápasov. Je to len ich vôľa, ale časom väčšina z nich chce vyskúšať, či by na to mali.

Príďte si zatrénovať

Kickboxerský klub BAO Humenné na čele s trénerom Rastislavom Babinčákom organizuje od 3. septembra nábor nových členov. Na tréning sú pozvaní všetci priaznivci bojových športov. Bližšie informácie nájdete na plagáte v galérii alebo na stránke fightersteam.eu.

foto: v strede Rastislav Babinčák

Príďte si zatrénovať
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM