Rôzne

10 top výrazov z dedín pri Humennom: Koľkým dokážete porozumieť práve vy? (kvíz)

Hoci Humenčania a spol. už nepoužívajú svoje nárečie tak často ako kedysi, počuť ho vždy pohladí dušu rodákov. Naše nárečie navyše skrýva mnoho pozoruhodných a zaujímavých výrazov. Niektoré z nich však môžu byť najmä pre mladých už veľkou neznámou. A ako ste na tom vy?

Ilustračný obrázok k článku 10 top výrazov z dedín pri Humennom: Koľkým dokážete porozumieť práve vy? (kvíz)
Zdroj: Dnes24.sk

Ako pre náš portál objasnil Miloslav Smatana z Dialektologického oddelenia Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, mesto Humenné s okolitými obcami sú súčasťou východoslovenského nárečového celku. „Prevažujú zemplínske a sotácke nárečia, s čiastočným vplyvom z juhovýchodu pôsobiacich užských nárečí,“ spresnil.

A práve tento odborník nám poskytol niekoľko zaujímavých výrazov, všetky z nášho okolia. Vybrali sme desiatku z nich a pripravili kvíz, v ktorom sa môžete sami otestovať. Ku každému výrazu máte na výber tri možnosti, správny preklad je samozrejme vždy len jeden.

Avšak pozor, na každý výraz máte presne 10 sekúnd. Ak nestihnete odpovedať do limitu, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený.

Môžete ho kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na facebooku a pochváliť sa ním i vašim priateľom. Zistite, ako dobre poznáte naše nárečie.

Hrajte tu: Špeciálny kvíz: Ako dobre poznáte nárečie z okolia Humenného?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM